Studieresan lockade många

Intresset för klubbens studieresa till Budapest och Ungern lockade rekordmånga deltagare. Där bjöds de på fyra intensiva dagar med ett program för alla.

– Det vara inte bara ”lastbilsnörderi” som någon av deltagarna sammanfattade resan med. Och det tar jag som ett gott betyg – vi har försökt att bredda programmet för att det ska passa alla, säger FH16-klubbens ordförande Boije Ovebrink.

Klubbens studieresa i år lockade inte mindre än 61 deltagare. Studiebesöken började på torsdagen den 22 mars med en liten utflykt från Budapest till Alcoa Wheels fabrik i Székesfehévár. En stad med drygt 100 000 invånare i centrala Ungern. På plats i fabriken välkomnade marknadschef Felix Sellman och Kenneth Wiik, säljansvarig i Finland och Sverige. De presenterade sig och sina kollegor och informerade om Alcoa Wheels och Arconic.

– När vi kom fram delades vi upp i tre grupper. Grupp 1 började med en rundvandring inne på den automatiserade fabriken. Där fick de följa hur en rund klump aluminium hettades upp och sedan pressades samman för att bli grunden till en aluminiumfälg, berättar Boije.

Efter fortsatt bearbetning i ett antal maskiner och slutligen polering var fälgen sedan klar för leverans.

– Att följa aluminiumklumpen till färdig fälg var mycket intressant och imponerade på oss alla. Men de två andra stationerna, där vi fick höra om produktnyheter och hur Alcoas fälgar sköts på bästa sätt, var också matnyttiga.

Magnifik utsikt

På hemväg till hotellet var det dags för gruppen att dyka ned i Budapests historia. Guidningen om staden gjordes uppe på Gellertberget. På Budasidan ligger kastellet och slottet och från höjden man kan njuta av den bästa utsikten över Budapest och parlamentet.

– Utsikten från bergen är magnifik. Det var kul att vi fick lära oss mer om Budapest historia – för staden är inte bara vacker, den har också en mycket intressant historia, förklarar Boije.

Fredagen den 23 mars, var det dags för studiebesök hos Europas största åkerikoncern Waberer och Volvo Trucks Hungary. Waberer har en fordonsflotta på över 4 000 lastbilar och har mer än 5 200 anställda. De trafikerar stora delar av Europa – inklusive Sverige och Norden.

– Waberer startade 1948 och var precis som större delen av näringslivet i Ungern statligt på den tiden. 1994 blev det privat och har sedan dess växt till Europas största åkeri. Det är en imponerande resa som företaget gjort.

På Volvo Trucks möttes FH16-klubbens resenärer av vd:n David Illes och personal.

– David har bott i Göteborg och jobbat på Volvo i Sverige, berättar Boije. Han talar perfekt svenska med riktigt go Göteborgs-dialekt.

I Ungern säljer Volvo Trucks Hungary omkring 1 500 lastbilar per år, cirka 400–500 av dessa till Waberer.

– Waberer är Volvo Trucks Hungarys största kund.

De flesta av bussarna som säljs är begagnade, ofta är de ungefär fem år gamla och de flesta är hybridbussar.

– Vi fick veta att medelåldern på bussar i Ungern är 27 år, så dessa Volvo-bussar kan väl sägas vara ”nya”, säger Boije.

Välbesökt konferens

Lördagen den 24 mars, inleddes traditionsenligt med konferens på hotellet. Under konferensen informerade Boije om FH16-klubben, Malin Persson från Volvofinans informerade om de olika försäkringslösningar som företaget har att erbjuda och Jari Levrienne, FOMA/BPW informerade om deras produkter.

Kent Nilsson, Volvo Lastvagnar, lät deltagarna skriva ner vilka önskemål de har på sina lastbilar och om de har haft några problem med sina nuvarande fordon. Resultatet från undersökningen tog Kent med sig hem till Göteborg för att redovisa.

Resan avslutades med middagskryssning på Donau. Under kryssningen berättade guiden Szuszanne om de historiska byggnaderna som passerades på ett roligt och informativt vis.

– Som vanligt har vi ätit gott på vår studieresa. Alcoa sponsrade med lunch på torsdagen och Volvo Trucks på fredagen. På kvällarna åt vi på olika restauranger och blev serverade mycket gott från både det italienska köket och självklart också det ungerska.

– Att vi bodde riktigt centralt i Budapest på Hotell Mercur Korona, bara fem minuters promenadavstånd till den berömda saluhallen och ett stenkast från den stora shoppinggatan Váci utca, bidrog också till att resan blev lyckad för alla de 61 deltagarna. Det var en resa för alla helt enkelt, sammanfattar en nöjd Boije.

Samlade inför studiebesöket på Alcoa.

Alcoas marknadschef Felix Sellman hälsade
FH16-klubben och berättade om företaget.


Boije och Majken njöt av utsikten från
Gellertberget.

Studiebesöket hos Waberer inleddes med
en presentation av företaget……

….och vi fick självklart besöka verkstaden.

På klockren göteborgska berättade Volvo Truck Hungarys
vd David Illes om företagets verksamhet i Ungern.

Studieresan avslutades med middag på en flodbåt på
Donau.