Medlem i fokus: Sundgrens åkeri AB

Nyss hemkommen från FH16-klubbens studieresa till Budapest samlar nya medlemmen, Anders Törnhult i Forsbacka, ihop intrycken.

– Det var en riktigt trevlig resa och ett kul sätt att lära känna några av klubbens medlemmar, säger han.

Tillsammans med sin fru Ulrika driver Anders Törnhult Sundgrens åkeri AB i Forsbacka. Ett åkeri- och entreprenadföretag med ett 30-tal anställda som bland annat jobbar med avfallstransporter och olika slags grävarbeten.

Företaget har också ansvar för delar av driften på den stora soptippen i Forsbacka där regionens sopor tas om hand. Åkeriet grundades 1953 och har sedan dess drivits som familjeföretag med Anders Törnhult i spetsen. I höstas blev Anders medlem i FH16-klubben.

– Jag visste faktiskt inte om att klubben fanns förrän Bilbolagets säljare Thomas Englund berättade om den. När han berättade om klubbens aktiviteter blev jag intresserad, och gick med. Att träffa andra åkare är alltid kul och intressant, menar han.

Sundgrens åkeri har elva lastbilar. Tre av dessa är FH16 750 och de går i lokal- och fjärrtrafik med framför allt komprimerade sopor.

– Vi transporterar brännbart avfall från avfallsanläggningen i Forsbacka till förbränningsanläggningar i Sundsvall, Uppsala och Avesta. Sammanlagt kör vi cirka 40 000 ton brännbart avfall om året.

På entreprenadsidan är olika slags grävarbeten den huvudsakliga sysselsättningen.

– Vi utför kabelläggningsjobb åt både kommunala elverk och privata företag, som till exempel Vattenfall och Gävle Energi. Genom åren har vi lagt mycket optofiber och fastighetsnära optiska nät till små som stora fastigheter.