Kinghs är kung – ”Jumbon” vann Sveriges Tuffaste FH16

Kinghs Transport i Kramfors har Sveriges Tuffaste FH16.
– Att vi vann var fantastiskt roligt och ett erkännande för alla som jobbat med bilen. Och det här var en genuin seger, säger Kenneth Backlund, som driver Kinghs Transport i Kramfors.

För Kenneth Backlund är hans jobb också hans hobby. Kinghs Transport i Kramfors har en välvårdad vagnpark och skiftande uppdrag. Åkeriet kör maskintransporter, timmer, anläggning, renhållning och återvinning. Att bygga om sina bilar har gjort sedan han startade åkeriet 1998.

– Att bygga och konstruera om bilarna är mitt största intresse vid sidan om att driva åkeriet. Numera har jag kört färdigt, men jag har alltid haft en massa idéer på hur jag vill ha mina bilar. Och vi gör det mesta själva i vår verkstad förutom de större lackarbetena, fortsätter Kenneth.

Sedan starten har Kinghs Transport växt stadigt och har i dag ett 15-tal anställda och elva bilar – och en Scania, som prisutdelaren citerade Kenneth under prisutdelningen på Elmia Transport 2018.

– Att jag inte själv tog emot priset var inte mer än rätt. Som grabbarna slet med bilen dagarna före Elmia Lastbil för att göra i ordning den, så var det mycket deras förtjänst att vi vann Sveriges Tuffaste FH16, menar Kenneth.

Juryn var enig

Juryn i Sveriges Tuffaste FH16 – som i år bestod av ordförande Jan Sandberg, Christian Svedman, Volvo Lastvagnar Sverige, Thomas Ekstrand, Cliffton Halmstad, Berth” Knatte” Johansson, Sommen Transport AB – hade som vanligt ett styvt arbete att utse vinnare. Men den var helt enig i sin bedömning av att Kinghs Transport ”Jumbo” är en värdig vinnare av priset. Inte minst för alla smarta lösningar och företagets engagemang. Till det kan läggas toppbetyg för inredning och finish.

– Jag har ställt ut bilar i många år och jag tycker oftast att det är samma vinnare på de flesta utställningar. Att vi tog hem den här vinsten kom som en stor överraskning för oss alla. Vi fick ju också ett hedersomnämnande i klassen Runner Up i Nordic Trophy och utsågs till Sveriges bästa Volvo, sammanfattar Kenneth.

FH16-klubben utser sedan förra året också Bästa FH16. Ett pris som går till den snyggaste utländska FH16 som är med och visar upp sig antingen Elmia Lastbil och på Truck Festival på Mantorp. I år var det inget snack om vem som skulle vinna den klassen.

– Att Öysten Felle vann det priset var helt rättvist, inte bara för hans snygga timmerbil, han är också en riktig Volvo-ambassadör bakom ratten. Dessutom är han medlem i FH16-klubben, kommenterar FH16-klubbens ordförande Boije Ovebrink.

Knappt 2 200 korvar

FH16-klubben fanns självklart på plats i en egen monter bredvid Volvo Lastvagnars utemonter. Och det var en nöjd ordförande som pratade om klubbens verksamhet för alla intresserade.

– Vi fick in fem nya medlemmar redan på Elmia Lastbil, bland annat Anders Karlsson som är chefredaktör på Svensk Åkeritidning. Och jag vet inte hur många intresserade jag pratade med.

Och korvgrytan fanns i år också på plats.

– Vi serverade nästan 2 200 korvar och ett hundratal lite kaffe. Korven hade som vanligt en strykande åtgång.

För att lyfta modellbilsutställningen under Elmia Lastbil 2018 hade arrangörerna valt att låta Boije och Svempa utse varsin vinnare i klassen Mini Nordic Trophy. Boijes favorit blev Andreas Perssons kanonfina modellbygge av en Volvo FH500.

Vinnarna i Sveriges Tuffaste FH16 2018

1) Kinghs Transport, Kramfors

Juryns motivering: Då glider Kingen in….Bruksbil med egna smarta lösningar och ett grymt engagemang. Krafter som ”onda och goda” finns med i bilens tema – Fall out!

På frågan om hur många lastbilar åkeriet äger svarar ägaren: – Elva lastbilar och en Scania!
Snacka om Volvoit!

Pris: medlemskap i FH16-klubben, valfria fälgar från Alcoa, presentkort från Plastomer på 5 000 kronor, pokal, en Volvo-klocka, SKAB-väska och en topbar från Trux

 2) Kenth Svensson Åkeri Våxtorp


Juryns motivering:
Stilren fjärrbil med känsla och engagemang. Godsets resa genom Sverige sker med precision – mycket tack vare att Kenth utrustat bilen med prylar från våra klubbpartners. En bil som vi är övertygade om kommer att leverera i många år framöver.

Pris:
check från Mjölbylack på 10 000 kronor, presentkort från Plastomer på 3 000 kronor, Volvo-glasögon och pokal.

3) JH Entreprenad och Transport, Torslanda


Juryns motivering:
Trots ratten vill vi uppmärksamma denna röda och vita pärla – en välbyggd lastbil med kontinental känsla. Nästan en flygande Holländare.

Pris: check från Volvofinans på 5 000 kronor, presentkort från Plastomer på 2 000 kronor, pokal, Volvo-solglasögon och SKAB-väska.

Bästa FH16 – T Felle & Sönner Transport AS

Juryns motivering: En norsk timmerexpress med finish som får svenska ögon att tåras. En kempego pinnabil med en fantastisk Volvo-ambassadör vid ratten, ”The highwaymen”!

Pris: check från Bergs-Fegen på 3 000 kronor och en högtryckstvätt från Alcon.

Boijes Favorit Mini Nordic Trophy
Andreas Persson med sin Volvo FH500 Storsvensken

 

Vinnarna i Sveriges Tuffaste FH16 2018 tillsammans med FH16-klubbens ordförande Boije Ovebrink. Från vänster; Boijes favorit i Mini Nordic Trophy Andreas Persson, vinnaren i Sveriges Tuffaste FH16 2018 Markus Nilsson, Kinghs Transport, tvåan Pontus Andersson, JH Entreprenad och Transport, trean Kenth Svensson, Kenth Svenssons Åkeri och vinnaren för bästa FH16 Öystein Felle, T Felle & Söner Transport AS.

Juryn i Sveriges Tuffaste FH16 – som i år bestod av ordförande Jan Sandberg, Christian Svedman, Volvo Lastvagnar Sverige, Thomas Ekstrand, Cliffton Halmstad, Berth” Knatte” Johansson, Sommen Transport AB – hade som vanligt ett styvt att utse vinnare.