Hemma från Lissabon!

Bästa FH16 vänner!

Denna krönika blir lite annorlunda…

Nu har vi kommit hem från studieresan till Lissabon där bara halva gruppen kom med! De 27 deltagare som flög från Arlanda kom iväg några timmar för sent, men gruppen från Kastrup med 25 deltagare fick se sitt plan från Lissabon landa med ett följe av brandbilar sedan en motor börjat brinna vid landningen! Dessvärre fanns inget nytt plan att tillgå och alla flyg till Lissabon var fullbokade på grund av Påskhelgen. Trots flera försök av Lingmerths, och gruppen själva, blev de kvar i Köpenhamn i två nätter och de flesta valde då att resa hem eftersom inget flyg blev klart före söndag eftermiddag. Men några – Martin Andersson, Volvo Finans, Jari Levirinne, Foma och Magnus Lemén,  Joab – flög dock ner till Lissabon och landade vid midnatt på söndagen.

Vagnsmuseum, Lissabon

Vi som kom ner till Lissabon fick några mycket bra dagar med sol och värme samt intressanta besök på museet för konst, arkitektur och teknik, MAAT, på vagnsmuseet och en åktur med de berömda spårvagnarna där vi hyrt tre vagnar. Tyvärr behövdes bara två av spårvagnarna eftersom gruppen halverades vilket vi alla verkligen tyckte var tråkigt!
Delar av lördagens konferens ställdes in då föredragshållarna var kvar på Kastrup. Men söndagen startade vi med konferens och fick en bra och intressant produktinformation av Niclas Johnson och Christian Svedman från Volvo Lastvagnar Sverige.

Niclas Johnson och Christian Svedman, Volvo Lastvagnar Sverige, informerar på söndagens konferens

Efter fikapaus hade Thomas Englund från Kilafors en uppskattad information om företagen Kilafors och ORY och deras produktprogram.

Undertecknad avslutade med information om FH16-klubben och Joakim Lindqvist presenterade en ny medlem, Lars-Johan Gummsesson från Stigtomta, som var med på sin första FH16-resa men inte sista berättade han med ett stort leende!

Måndagen inleddes med ett besök hos Volvos återförsäljare Auto Sueco, som ingår i ett stort bolag som heter Nors. Grundaren av Auto Sueco är bördig från Norge och det är fortfarande familjeägt. Vi fick intressant information om bolaget och marknaden i Portugal.

Volvo Trucks i år är marknadsledare med 29 procent i Portugal! Vilket är mycket bra, eftersom det är många märken som slåss om marknaden i Portugal.  Som jämförelse kan nämnas att Volvo Trucks marknadsandelar i Europa 2021 är 16,3 procent.
Vi fick en guidad tur i den mycket stora verkstaden där också Volvo Penta är representerade med elgeneratorer och motorer till fiskebåtar.

Studiebesök hos Auto Sueco i Lissabon

Ägaren till Transwhite José Mota och Boije framför åkeriets F16 från 1986

Efter det åkte vi 90 kilometer norrut mot Porto för studiebesök på det mycket fina och välskötta åkeriet Transwhite, där ägaren José Mota med personal tog emot med öppna armar. Vi delades in i olika grupper och fick se hela deras logistikcenter, som behövdes då de har 200 dragbilar plus kyl- och frystrailers samt ett antal mindre lastbilar för lokal distribution. Företaget har fyra anläggningar varav tre i Portugal och ett stort omlastningscenter i Holland på  8 000 kvm.  De utför transporter i hela Europa men inga till Norden då konkurrensen är för stor.

Studiebesöket avslutades med en riktig överraskning – vi fick se företagets veteranbilar, ägarens tävlings-crosscart och en F16 från 1986! Och vi bjöds på förfriskningar och tal av ägaren och hans fru som verkligen var glada att få visa upp sitt fina företag för oss.

Luncher och middagar har varit tre-rätters på varje ställe med goda drycker där Auto Sueco bjöd oss på lunch före studiebesöket på Transwhite och Roger Alm var vår värd på lördagens middag i Lissabon.  

Vi vill tacka Lingmerths resebyrå för ett toppenjobb, Inez Correria vår guide, Auto Sueco samt Roger Alm för god mat! Majken och jag vill också tacka alla resenärer för glada och trevliga dagar i Lissabon och hoppas övriga som inte fick möjlighet att komma med får kompensation så gott det går!

Till sist hoppas jag att det som gick med i klubben under förra året 2021 fram till nu 2022 hörsammar inbjudan från Roger Alm till lunch på VTEX i Göteborg fredagen den 6 maj. Sista anmälningsdag för att vara med på lunchen är den 20 april.

Till sist kan vi hälsa ytterligare en ny medlem välkommen till klubben efter Lissabon resan, Niklas Johansson från Sörmlands Skogstransporter AB, som tillsammans med sin flickvän Sabina Cederlöf var med på resan.  Roligt med en föryngring i klubben!

Med vänlig hälsning
Boije Ovebrink
Ordförande Swedish Volvo FH16 Club