Hemma från Ungern

Bästa FH16 vänner!

Vi har nu kommit hem från vår studieresa till Budapest!

Klubbens studieresa i år lockade inte mindre än 61 deltagare och för gruppen började studiebesöken hos Alcoa Wheels på torsdagen, den 22/3. På plats på fabriken tog marknadschefen Felix Sellman och säljansvarige i Finland och Sverige Kenneth Wiik mot oss och presenterade sina kollegor samt informerade om Alcoa Wheels och Arconic.

Vi delades sedan upp i tre grupper. Vi i grupp 1 började med en rundvandring inne på den automatiserade fabriken och fick följa hur en rund aluminium klump hettades upp och sedan pressades samman för att bli grunden till en aluminiumfälg. Efter bearbetning i ett antal maskiner och polering var fälgen klar för leverans. Att följa processen var mycket intressant och imponerade på oss alla. Medan vi i vår grupp fick följa produktionen, fick övriga två grupper information om Alcoas produkter och hur fälgar sköts på bästa sätt. Efter gemensam lunch var det dags för grupp 3 att besöka fabriken.

På hemväg till hotellet fick vi en intressant guidning om Budapests historia uppe på Gellertberget där kastellet ligger. Kastellet, som tidigare varit fängelse, ligger på Buda-sidan, där bergen finns. Under guidningen fick vi bland annat lära oss att Buda betyder berg och Pest betyder platt.

Under fredagen, 23/3, gjorde vi intressanta studiebesök hos Waberers, med över 4 000 bilar och 5 200 anställda, och hos Volvo Trucks Hungary. På Volvo Trucks möttes vi av VD David Illes och personal! David har bott i Göteborg och jobbat på Volvo i Sverige och talar perfekt svenska med riktigt go Göteborgs-dialekt.

I Ungern säljer Volvo omkring 1 500 lastbilar per år och cirka 400-500 stycken till Waberer, som är Volvos största kund i Ungern. Bussar som säljs mest är begagnade och cirka fem år gamla, de flesta är hybridbussar. Medelåldern på bussar i Ungern är 27 år, så dessa Volvo-bussar kan väl sägas vara ”nya”.

Lördagen, 24/3, inledde vi traditionsenligt med konferens på hotellet med rekordmånga deltagare, som bland annat fick information om FH16-klubben. Jag berättade om våra planerade aktiviteter i år. Men också om den planerade studieresan till Ryssland 2019, som de flesta tyckte att det ska bli intressant att följa med på. Mer information om resan kommer att finnas med i vårens Truckstop, som vi planerar att skicka att skicka ut inkom kort.

Lördagskvällen avslutades med en middagskryssning på Donau. Under kryssningen fick vi information om byggnader och stadens historia av vår guide Szuszanne – som på ett roligt och underhållande sätt berättade om Budapest intressanta historia.

I vanlig ordning har vi ätit gott på vår studieresa. Alcoa sponsrade med lunch på torsdagen och Volvo Trucks på fredagen. På kvällarna åt vi på olika restauranger och blev serverade mycket gott från både det italienska köket och självklart också det Ungerska köket. Att vi bodde riktigt centralt i Budapest på Hotell Mercur Korona, på fem minuters promenadavstånd till den berömda saluhallen och ett stenkast från den stora shoppinggatan Váci utca, bidrog också till att resan blev lyckad för alla de 61 deltagarna. Eller som någon uttryckte det om det resan: Det var ett riktigt intressant resa, inte bara lastbilsnörderi!

Glad påsk på er alla – nu håller vi tummarna för att det snart blir vår!

Med vänlig hälsning

Ordförande Boije Ovebrink